Web Analytics
Dulu masa kecik selalu tengok arwah Tok Yah buat tepung

Dulu masa kecik selalu tengok arwah Tok Yah buat tepung

<

Dulu masa kecik, selalu tengok arwah Tok Yah buat tepung bungkus. Dah lebih 22

Dulu masa kecik, selalu tengok arwah Tok Yah buat tepung bungkus. Dah lebih 22 tahun pun arwah meninggalkan kami. Hari ni cuba buat sendiri wpun balutan ...

Dulu masa kecik, selalu tengok arwah Tok Yah buat tepung bungkus. Dah lebih 22 tahun pun arwah meninggalkan kami. Hari ni cuba buat sendiri wpun balutan ...

Dulu masa kecik, selalu tengok arwah Tok Yah buat tepung bungkus. Dah lebih 22 tahun pun arwah meninggalkan kami. Hari ni cuba buat sendiri wpun balutan ...

masam manis: Cucur Manis Kembong

masam manis: Pisang Goreng Cheese

Dulu masa kecik, selalu tengok arwah Tok Yah buat tepung bungkus. Dah lebih 22 tahun pun arwah meninggalkan kami. Hari ... | minum petang | Pinterest

masam manis: KETAYAP TELUR

Selepas dikukus

TEPUNG BUNGKUS....dah lama x de n3 main masak² ....:) nie menu buatnya utk petang semalam........dah lama teringin nak mencuba buat sendiri........dan ...

dah nama pun lempeng nostalgia..selalu makan time kecik dulu..hanya cicah gula...Nak resepi gak ke?Sonang jer ni tepung gandum, secubit garam, ...

Tepung Bungkus

Huish… duk melenggang sakan dua tiga hari dulu nuh.. sesaja… sambil lenggang… sambil makan… sambil layan blues…. Tingat hat zaman arwah ayah selalu duk beli ...

Saya sebenarnya bukan pandai sangat tentang kuih-kuih tradisi nie.....saya hanya pandai buat yang mana mak saya ...

masam manis: Menu 10 Ramadhan

Amat senang nak buat dan hanya menggunakan bahan asas tepung pulut, kelapa parut dan gula melaka. Teringat cerita seorang pakcik di kampung dulu tentang ...

Dah dulu ya cerita pasal saya .. nanti jika adik dah boleh jalan mama akan story lagi .. muaah... cayang ciked baby mama.. ♥

Masa arwah atok datang ke Kuantan, tahun 2013. Atok terpegun tengok Tok saya buat tepung bungkus dan katanya, sepanjang hidup, pertama kali dia ...

Bahannya 5 cawan santan(jangan pekat dan jangan cair sangat) 1 cawan gula 2

Masa arwah atok datang ke Kuantan, tahun 2013. Atok terpegun tengok Tok saya buat tepung bungkus dan katanya, sepanjang hidup, pertama kali dia ...

Masa arwah atok datang ke Kuantan, tahun 2013. Atok terpegun tengok Tok saya buat tepung bungkus dan katanya, sepanjang hidup, pertama kali dia ...

eh eh dah malam dah... baru nak ajak minum petang.

Tambahkan sekurangnya 2 sudu kecil tepung jagung menjadikan biskut lebih rangup. 3. Sekali lagi sangai kekacang yang ingin digunakan dalam adunan biskut ...

Tapi bila exam dah habis segala perancangan tu dah hilang ke mana. Anyway, this resepi dapat dari blog DTS, Bleh tengok kek yang CMG buat ni dari sana.

... kecil, kemudian ketuk-ketuk tepi tu supaya adunan tepung jatuh ke kuali. Penuh kesabaran nak buatnya. Arwah nenek panggil kueh karasa atau nennu-nennu.

Huish… duk melenggang sakan dua tiga hari dulu nuh.. sesaja… sambil lenggang… sambil makan… sambil layan blues…. Tingat hat zaman arwah ayah selalu duk beli ...

Nasi Ayam Karamel

Dah aku syak dari awal lagi tentu resepi arwah nenek aku tu tidak menggunakan bahan penaik seperti ibu roti (dried yeast).

... rumah arwah tok. bila dah besar tengok gambar lelama dulu, mula malu siap bawak marker hitam get ready nak conteng gambar yang sensored sensored tue =.

Teringat kisah masa budak-budak dulu. Masa kecil-kecil dulu (sekolah rendah) selalu tolong nenek dan umi saya buat keropok lekor, orang Terengganu panggil ...

Inilah antara makanan kegemaran saya masa kecik-kecik dulu. Biasa dibungkus dalam plastik kecil panjang seperti straw. Rasanya memang sedap.

Salut sehingga seluruh cendawan diselaputi tepung. Kemudian terus goreng dengan menggunakan minyak yang benar-benar panas dalam api sederhana kecil.

Sizzling Yee Mee

cara syifa ~ ambik dlm 2 sudu tepung yg dah masak tadi...letak atas daun pisang....ratakan dgn daun tu...letak inti....letak lagi tepung tadi ...

Masa ayah aku sihat dulu, dia ada bela burung. Sekarang ayah dah tak sihat, tak dak sapa nak jaga. Mungkin sebab tu family aku lepaskan burung ni.

Menu 4 , Sotong goreng tepung, hanya salut dengan tepung bestari dan goreng

Tambahkan sekurangnya 2 sudu kecil tepung jagung menjadikan biskut lebih rangup. 3. Sekali lagi sangai kekacang yang ingin digunakan dalam adunan biskut ...

Mak si Aiman tadi, mak uda dengan tok alang. Masa ni diorang ramai pergi solat. Yang kecik2 main kat luar,tengok arnab la apa.

Pau Tepung Pulut Hitam

A couple week ago..akak buat kuih ni untuk bawa ke rumah my sister. My sister tinggal dekat-dekat je dengan rumah akak . Dia ajak makan pagi kat rumah dia.

Salut sehingga seluruh cendawan diselaputi tepung. Kemudian terus goreng dengan menggunakan minyak yang benar-benar panas dalam api sederhana kecil.

Tambahkan sekurangnya 2 sudu kecil tepung jagung menjadikan biskut lebih rangup. 3. Sekali lagi sangai kekacang yang ingin digunakan dalam adunan biskut ...

Masa saya baru belajar dulu, saya campurkan adunan sedikit2 dan tengok rupa sarangnya. Pakai mangkuk kecil dan masukkan adunan telur kembang tadi

Apam ni cheq sue buat masa cuti sekolah tahun lepas, dengan panduan dan tunjuk ajar emak saudara yang dipanggil Chik. Memang cheq sue teruja sangat. Dulu ...

Seperti biasa kena simpan resepi kat sini .. senang nanti nak rujuk balik. Tart nanas ni memang gebu.. buat sebelom ni takle menjadi mane .tp untuk resepi ...

Masa arwah atok datang ke Kuantan, tahun 2013. Atok terpegun tengok Tok saya buat tepung bungkus dan katanya, sepanjang hidup, pertama kali dia ...

Ini hari, hari ke-14 berpuasa... maksudnya sudah masuk minggu kedua... sudah sampai waktunya Pengampunan Allah Taala... pada masa yang sama, ini juga adalah ...

Masa arwah atok datang ke Kuantan, tahun 2013. Atok terpegun tengok Tok saya buat tepung bungkus dan katanya, sepanjang hidup, pertama kali dia ...

Udang tu basuh dan toskan kemudian gaul dengan tepung jagung/ tepung bistari, goreng separuh masak. Bahan lain Butter, bawang putih dicincang, daun kari, ...

Menu 4 , Sotong goreng tepung, hanya salut dengan tepung bestari dan goreng

Alhamdulillah .. menjadi gak tok aji serban aku .. tp bukan untuk hari ni.. minggu lepas sudah.hiik.. dah abes dah dimakan .mood malas minggu lepas nk story ...

Sizzling Mee Oleh : Surianti Ramli

Adik-adik yang baru belajar masak boleh cuba, senang je....ambil tepung dalam 2 cawan, garam, 1 biji bawang besar potong dadu, 1 biji kentang potong dadu, ...

Jom kita tengok resepi nie.....ini percubaan pertama saya....insyaallah saya akan buat sehingga dapat tekstur ...

Blog Tentang Aneka Resepi Masakan dan perkongsian cara memasak langkah demi langkah

Punya kotor I. OMG tak sangka I mandi longkang masa kecik. Selenga giler. Dah besar elok pulak Siti Nohaliza. Naseb baik.

Sehari sebelum kenduri, emak buat karipap. Saya belajar lah sikit-sikit. Buat inti karipap. Masa kecik-kecik dulu mak selalu marah kalau makan inti karipap.

masih sedih bila teringatkan arwah tok wan aku (ISMAIL BIN SAM)..walaupon beliau garang tapi cucu-cucu dia tetap sayangkan dia..huhuhu..dia baru ja ...

Tengok pon dah tau kan sedap? Udang dia fresh. Lepas tu tepung dia rangup and sedap rasa macam ayam KFC. Cicah dengan special sos.

Hanya menggunakan bahan asas tepung gandum, kelapa parut dan gula, manakala acuannya terbentuk khas untuk membakar kuih ini.

Pemanis mulut untuk sajian berbuka puasa. Resepi ita ambil dari My Resepi dan di kongsikan

Kukus separuh masak dulu lepas tu gaul dengan santan kelapa. Nenek saya kata sebiji kelapa untuk sekilo beras pulut.

Masa arwah atok datang ke Kuantan, tahun 2013. Atok terpegun tengok Tok saya buat tepung bungkus dan katanya, sepanjang hidup, pertama kali dia ...

Sehari sebelum kenduri, emak buat karipap. Saya belajar lah sikit-sikit. Buat inti karipap. Masa kecik-kecik dulu mak selalu marah kalau makan inti karipap.

Dulu masa kecik-kecik dalam umur 5-6 tahun....saya selalu la main kat pondok ni dengan kakak2 dan sepupu2...Pondok ni dulu cantik sangat sebab arwah tok ...

Pasni kalau buat kena buat kecik2 dan kurangkan serbuk koko. Sebab masa gi rumah orang,sedap pulak yang takde koko tu.

Sebenarnya gambar masa lepas keluar oven, cantik je. Tiba2 kamera tu buat hal pulak, hang! Geramnya!!!! Maaf la, mood malas nak tulis resipi.

Resepi Ikan Goreng Celup Tepung

acara tiup syiling dalam tepung

cara buat sagun

So aku tambah banyak tepung, konon nak bagi keras. Last2 fedup and hajat nak jadikan muffin je. Sekali eh jadi pulak kau.

Ha dalam Gambar ni pulak terselit 1 gambar arwah TOK kesayangan aku..nampak tak awek cun dalam pic 2???hehe..bergaya lagi kan?? memegang handbag LV ..haha.

Mee kari

Ayuh. Bersemangat terus nak masuk. Kami duduk dan order. Tengok dulu buku menu.

Nutrisi awal dalam kehidupan seorang kanak-kanak in the first 1500 days mempunyai major impact untuk kesihatannya di masa hadapan.

Resipi Arwah Ayah

Rasanya yang nenek aku buat ia ada rasa liat2 sedikit. Arwah nenek aku dulu masaknya menggunakan dapur kayu. Pikir aku setakat manalah bahan dari kayu api ...

Hari ni dia pulang awal daripada menjual tepung talam. Alhamdulillah semua kuih-muih terjual . Rezeki sempena musim mengundi di kawasan kampungnya.

Ni cuka epal... kalau selalu tengok rancangan masakan omputih tu, kan selalu gak dorang gunakan apple vinegar aka cuka epal..pengganti cuka masakan ...

Apa-apa pun jom layankan kudapan enak sepanjang masa ni....kena sekali pasti nak lagi.

Tepung gandum cap sauh

Tengok la masing-masing tak lepas jaket. Kami tak singgah ke mana-mana lagi sebab jalan di Cameron jem terutama di kawasan yang ada jual sayur-sayur dan ...

Generasi keempat arwah Tok Amran.

makaroni carbonara:

Mood Aidilfitri.

Tengok dia punya muka ke'kakak'an tu. Diorang ni dah tak sabar nak ada baby ni. Macam mana kalau ada baby nanti. Dua-dua kakak ni berebut nak riba baby, ...

Mak si Aiman tadi, mak uda dengan tok alang. Masa ni diorang ramai pergi solat. Yang kecik2 main kat luar,tengok arnab la apa.

Pagi Raya pertama, beraya di rumah mertua dulu .. kunjung mengunjung rumah mak dan bapa saudara en,abang.. rumah sebelah menyebelah jew.. jadi senang laa.. ...

Find this Pin and more on nyumms by hanamiyoko.

Masa ni, walaupun Nobita patutnya kecik lagi... nenek dia macam tahu-tahu je yang tu cucu dia dari masa depan. Sedih. Menitis air mata. T_T

Pasangan Hilmi & Dianasri

abis dorang buat presentation Headteacher (kepala cekgu) buat la ulasan diiringi dgn kata pujian melambung lambung kepada kelas neh. wahhh berbunga bunga ...

Rasa macam nak menjerit tengok Wan dan Tok berjalan keluar dari balai ketibaan. Ala, pergi pun bukannya lama sangat tapi rasa hiba pun ada sebab dah lama ...

Harapnya, takde orang tanya saya bila nak kahwin, sebab memang dah fokus si Anip yang kahwin dulu awal tahun depan. Alahai adik.

Lepas tu, barulah sambung raya kat rumah Tok Su kat Permatang Badak, sebelum balik rumah. Terpaksa balik awal sebab fikirkan raya kedua, Puan Mak dan Encik ...

masam manis: IFTAR HARI KE 3

Adakah Ateh, Tok, Achu nak ikut beraya di Perak juga..keputusan belum lagi di buat…

250gm tepung gandum 1 sudu yis* campur dengan 1/2 gelas air suam. Air secukupnya 3 sudu makan gula 1 biji telur. Secubit garam. Minyak / majerin untuk ...